![](/media/lib/412/n-pieknotka-amerykanska-a798be8c8ba27e392be2f4b758727598.jpg)
Związek z liści pięknotki amerykańskiej ponownie uwrażliwia MRSA na antybiotyki beta-laktamowe
17 lipca 2020, 16:04Związek z liści pięknotki amerykańskiej (Callicarpa americana) wzmacnia aktywność antybiotyków wobec lekoopornych gronkowców. Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że w połączeniu z oksacyliną substancja ta niweczy lekooporność metycylinoopornych gronkowców złocistych (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).
![](/media/lib/220/n-zimnydach-4410c163eee5edf656fa527db2f24b65.jpg)
Superzimny dach
29 maja 2015, 05:31Z najnowszego numeru Advanced Science dowiadujemy się, że doktor Angus Gentle i profesor Geoff Smith z University of Technology w Sydney opracowali materiał, dzięki któremu dachy budynków pozostają chłodniejsze niż otaczające je powietrze. Wynalazek może mieć olbrzymie znaczenie dla rozwiązania problemu miejskich wysp ciepła i emisji gazów cieplarnianych.
![](/media/lib/53/lusterko-ad0b258dd82d439027a6d2c8e8446ea3.jpg)
Nie miesza interesów z przyjemnościami
18 lutego 2010, 09:37Ocena przyjemności wynikającej z oglądania danej twarzy odbywa się w innym rejonie mózgu niż ocena jej wartości ekonomicznej, czyli tego, ile ktoś byłby skłonny zapłacić za oglądanie innej fizjonomii o podobnej atrakcyjności.
![](/media/lib/267/n-lhcb-79b78309c15dab5e6f19bb763624464f.jpg)
Wielki Zderzacz Hadronów odkrył pierwszy tetrakwark o „otwartym” zapachu
17 sierpnia 2020, 10:01Wielki Zderzacz Hadronów odkrył pierwszy tetrakwark o „otwartym” zapachu. Cząstka składa się z czterech różnych kwarków. Ma ona masę około 2,9 Gev/c2. Uzyskano ją podczas zderzeń protonów, których celem było uzyskanie mezonów B i poszukiwanie nowych cząstek w produktach ich rozpadu.
![](/media/lib/221/n-priap-10d218b2b606d4f0076ce4e39f4645d5.jpg)
Bóg płodności z wadą prącia
19 czerwca 2015, 06:23Francesco Maria i Stefano Galassi dowodzą na łamach pisma Urology, że rzymski bóg płodności Priap z fresku z Domu Wettiuszów w Pompejach cierpi na stulejkę, a konkretnie stulejkę całkowitą, która uniemożliwia ściąganie napletka.
![](/media/lib/60/syberia-f168437e54ac0af560fd52f585482e2e.jpg)
Syberyjski metan w powietrzu
5 marca 2010, 11:53Naukowcy odkryli, że na północy Syberii z dna morskiego uwalniają się olbrzymie ilości metanu - bardzo groźnego gazu cieplarnianego. Obecnie, nie wiadomo jednak, jego uchodzenie z zamarzniętego dna jest procesem naturalnym, który ma miejsce od dawna, czy też związane jest z ocieplaniem się klimatu.
![](/media/lib/421/n-aparat-a1b130b8a85b97d04ea84e38571e7500.jpg)
Testy ważącego 3 tony aparatu fotograficznego. Wykonano zdjęcie o rekordowej rozdzielczości
11 września 2020, 09:58Aparat, który zostanie umieszczony na teleskopie Vera C. Rubin Observatory, wykonał pierwsze testowe fotografie, ustalając tym samym nowy światowy rekord rozdzielczości pojedynczego zdjęcia. W czasie testów urządzenie wielkości SUV-a wykonało fotografie o rozdzielczości 3200 megapikseli. To rozdzielczość tak duża, że pozwala na zarejestrowanie piłeczki golfowej z odległości 25 kilometrów.
![](/media/lib/222/n-wlokno-miesniowe-z-mitochondriami-cfc0335f9a25799447ef421cb50a68da.jpg)
Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek
8 lipca 2015, 11:01Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.
![](/media/lib/61/pigulka-z-antena-b35bdf865c5af4725bc047e6cf2d8c20.jpg)
Potwierdzam, zostałam połknięta!
2 kwietnia 2010, 08:42Inżynierowie z Uniwersytetu Florydzkiego opracowali prototyp pigułki, która wysyła potwierdzenie, że została połknięta. Naukowcy dodali do standardowej tabletki mikrochip i ulegającą strawieniu antenkę.
![](/media/lib/343/n-lis-f6ec4c50e4f5e438a1eb2b7178bf4028.jpg)
Drapieżniki nawet połowę pożywienia pozyskują od ludzi. To może być niebezpieczne dla ekosystemu
13 października 2020, 09:47Drapieżniki żyjące w pobliżu ludzi mogą nawet połowę pożywienia czerpać ze źródeł pochodzących od ludzi. To, jak obawiają się naukowcy z University of Wisconsin-Madison, może mieć destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne.